12 maj – årsinvigning av Järnleden

Den 12 maj är det traditionsenlig årsinvigning av Järnleden. Följ med på en guidad tur som kommunen bjuder på.

Vi vandrar 14 km med paus för lunch och avslutar med fika på Niklasdam. På vägen ser vi fantastiskt varierad natur och mängder av lämningar från den tid då man fraktade järn på leden. Jag berättar om järnfrakten längs med vägeno och vid lunchpausen. Fåglar, djur och/eller spår av dem kommer vi också att se.

Årsinvigning av Järnleden – program

Den 12/5 kommer årets invigning av Järnleden gå av stapeln. Vandringen är lätt/medel men sker i gott tempo så det är bra om man har lite kondition. Utrustning; vandringskängor eller andra bra skor och kläder efter väder. Medtag också en lättare lunch och gott om dryck. Fika finns möjlighet att köpa på Niklasdam.

Det är kostnadsfritt att delta (men du står själv för bussbiljett till Södra Nässundet). Dock finns ett begränsat antal platser så först till kvarn gäller! Anmälan till Kristinehamns Turistbyrå 0550-881 87 (detta för att kunna beräkna plats på bussen tillbaka till Kristinehamn).

Programmet för dagen:
09:00- samling på Resecentrum med guiden för dagen Christina Skan.
09:10- Avgår Värmlandstrafiks buss 400 mot Storfors/Filipstad (deltagare köper egen biljett som kostar ca 50:-)
09:25- Avstigning av bussen
09:30- Börjar den 14 km långa vandringen i Hytte till Niklasdam
ca 11:30- Paus för att äta en medhavd enklare lunch och berättelse om järnhanteringen
ca 13:30- Framme vid Niklasdam där vi får historien om järnhanteringen vid just Niklasdam.
ca 14:00- Fri tid att fika, njuta i pelargonmuseet eller passaq på att handla lite blommor med hem.
15:00- Vänerbuss avgår från Niklasdam för transport till Kristinehamn.
15:15- Åter vid Resecentrum