Järnleden valfri dag

jarnled

Följ med på en naturvandring med guide längs järnets historiska väg från Bergslagen till Kristinehamn. Leden går längs varierad och artrik natur med gott om djurliv och en fin flora. Vi passerar många historiska platser och byggnader, en del kan vi bara berätta om medan andra står kvar än idag. Historien om hur frakten gick till följer vi löpande via guidens berättelser, bilder och en del skyltar. Guiden visar också lämningar och spår som annars är svåra att upptäcka.

Vandringen är lätt till medelsvår och går längs stigar, grusvägar och en och annan spång. Vi passerar genom skog och odlingsmark och går längs både sjö, damm och älv. Vid ett fåtal platser går vi uppför lite längre backar. Lunch avnjuts vid Ljustjärnen och kaffe vid Niklasdams trädgård.

2023

Vandringar med guide – valfri helgdag

Från maj till september kan du boka guidad vandring, 16-22 km, på valfri helgdag. På denna typ av tur är det bra med vandringsvana eller bra kondition. Detta är en heldagsaktivitet (09.00-15.00/17.00). Guide som berättar om historia, kultur och natur ingår. Vandringen är lätt-medel men sker i gott tempo. Klädsel: Vandringskängor och kläder för rådande väder. Medtag egen matsäck och gott om dryck. Bussbiljetter till och från start och slutpunkt betalas billigast med Värmlandskort.

Guidning bokas enligt överenskommelse – 350 SEK/person. Minimiantal 10 personer. Sträckan är då 14 km om man ska använda kommunalt bussnät för transport till och från leden. Maximalt antal deltagare är 20 personer.

Läs mer om Järnleden. Karta över Järnleden

Kontakta mig.

Under en vandring passerar vi varierade landskap:

21sept3 21sept2 järnled_guidad

Mer information om Kristinehamn