Bussguide

bussguide2017

Jag har arbetat som guide i Kristinehamn sen 2012 och kan berätta om järnhanteringen, stadens historia (1700- och 1800-tal), familjen Nordenfeldt, Picassoskulpturen, Gustafsviks Herrgårdsområde, Drottning Kristina, Järnleden och skärgården – både på svenska och engelska. Jag kan vandra utomhus, följa med på båtresan (t ex med Bojorten – kopia av ett 1600-tals skepp) eller följa med på bussen. Nedan beskriver jag några olika guidade upplägg som passar för bussresor. Tips om matupplevelser i Kristinehamn.

Picassoskulpturen vid Vänerns strand – guide

I Kristinehamn, vid Vänerns strand står en av världens största Picassoskulpturer. Området med båtliv, serveringar, utsikt över Vänerhorisonten och strandpromenad är Kristinehamns mest välbesökta plats.

Jag kan kliva på vid turistbyrån och vara er guide hela vägen till skulpturen (7 km). Väl där berättar jag om Picassoskulpturen och hur den kom till. Jag berättar också lite om Vänern och Vålösundet som spelat historisk roll för frakten av järn från Kristinehamn.

Pris: 1600 SEK inkl moms, tid: ca 1 timme. Guidning sker både på bussfärden längs Vålösundet och utomhus runt Picassoskulpturen. Startplats: Turistbyrån, Södra torget.

Bokning sker direkt hos mig – kontaktuppgifter.

Historisk stadsvandring i Järnets stad – Kristinehamn – med guide i tidstypiska kläder

Under en period på 1700- och 1800-talet var det centrala Kristinehamn lika viktigt för världsekonomin som Wall Street i New York är idag. Då sattes nämligen världsmarknadspriset för järn i Kristinehamn.  Boka en guide som, iklädd tidsenliga kläder, berättar om Kristinehamn som under 120 år var Järnets stad. PGuidningen sker som en vandring längs den centralt belägna älven eller ombord på en buss som kör en liknande sträcka och stannar till vid olika platser, eller som en kombination av vandring och bussfärd.

Pris: 1600 SEK inkl moms, tid: ca 1 timme. Startplats: Parkeringen vid Ölme Diversehandel, Brandkårsv 11

Bokning sker direkt hos mig – kontaktuppgifter.

Gustafsviks Herrgård – platsen Ernst Kirschsteiger renoverade 2016

Utanför Kristinehamn, vid Vänerns strand ligger Gustafsviks Herrgård med anor från 1400-talet. Jag berättar om alla som vistats här under årens lopp, vilket är allt från kungligheter & kuppmakare till pyromaner. Med framförhållning kan jag även visa flygelbyggnaden som Ernst renoverade (förutsatt att inget annat är bokat där).

Jag kan kliva på vid turistbyrån och vara er guide hela vägen till herrgården (8,5 km). På vägen berättar jag om hur Kristinehamn blev stad. Väl där berättar jag den brokiga och spännande historien om Gustafsvik.

Pris: 1600 SEK inkl moms, tid: ca 1 timme. Guidning sker både på bussfärden och vid herrgården. Startplats: Turistbyrån, Södra torget.

Bokning sker direkt hos mig – kontaktuppgifter.

Guide till både Järnets stad och Picassoskulpturen

Guiden berättar både om Kristinehamn som Järnets stad under 1700- och 1800-talet samt om Picassoskulpturen och Vänern. Bussen åker först runt i Kristinehamn och sen längs Vålösundet ut till Picassoskulpturen.

Pris: 1900 SEK inkl moms, tid ca 1 timme och 20 minuter. Guidningen sker ombord på bussen vid några ställen i centrala Kristinehamn samt under färden längs Vålösundet och avslutas utomhus runt Picassoskulpturen.

Startplats: Turistbyrån, Södra torget.

Historisk stadsvandring och Picassoskulpturen/Gustafsviks Herrgård

Guiden tar med sällskapet på en historisk stadsvandring runt de gamla delarna av Kristinehamn och berättar om storhetstiden på 1700- och 1800-talet då Kristinehamn var Järnets stad. Efter promenaden tar bussen sällskapet vidare till antingen Picassoskulpturen eller Gustafsviks Herrgård. Dessa sevärdheter ligger på ungefär samma avstånd från centrum (15 min). Under resan berättar guiden mer om Kristinehamns historia. Väl framme kliver vi av och får höra berättelsen om Picassoskulpturens tillblivelse eller historien om den nationellt viktiga herrgården Gustafsvik.

Pris: 2500 SEK inkl moms, tid ca 2 timmar. Startplats: Parkeringen vid Ölme Diversehandel, Brandkårsv 11

Året om

Turer med guide i Kristinehamn kan bokas året runt. För mer information hör av dig till mig – kontaktuppgifter.

Några bussbolag som anlitat mig: Charterbuss, Leif Åkes Buss, Trestad Stigen, Din Resebyrå, Thells Bussar, Enströms Buss, Vänerbuss, Vadstena buss och Vasselhyttans Buss.