Natur-, mat- och historievandring

Denna guidade vandring är en natur-, mat- och historievandring. Turen följer en del av Värmlandsleden ”Järnleden”, mellan Hytte och Niklasdam ca 1,4 mil, i norra Kristinehamn. Leden går längs den väg där järnet en gång fraktades på 1600- och 1700-talet.

Järnleden, Ljustjärn

Vandringen sker i varierad natur som i skog, på åkermark, längs tjärnar och utmed grusvägar. Svårighetsgrad på denna del är lätt/medel och tar ca 6 timmar inkl. pauserna.

Guiden gör regelbundna stopp för att delge information och för att beskåda omgivande natur och djurliv samt berättar om hur järnfrakten gick till och hur järnet påverkade Värmland och Sverige.

Matsäck med lokalproducerad mat ingår i priset och det blir tre matpauser under turen – förmiddagsfika, lunchstopp och eftermiddagsfika. Guiden berättar vid stoppen om producenterna som står bakom allt som serveras.

Förmiddagsfika- kaka + egen varm/kall dryck
Lunch- Surdegsfralla m skinka/ost, knäcke med viltsalami, ägg med ädeloströra, hårdost m. sylt och honung på smörgåsrån, chokladpralin samt öl eller must.
Eftermiddagsfika- bulle och kaka, äppelmust + egen varm/kall dryck

OBS! Egen varm dryck i termos, (eller kall), medtages till fikastunderna. En flaska med eget vatten rekommenderas också – särskilt vid varmt väder. Övrig dryck ingår enligt ovan.

Du tar med din egen ryggsäck med ev. ombyten/regnkläder/keps där det också ska finnas plats att ta din del av matsäcken vid starten på vandringen. Tänk på att ha kläder efter väder och bra bekväma skor!

Start och slut sker på Kristinehamns resecentrum där man tar sig med kollektivtrafik till och från vandringen. Bussbiljetten ingår i priset.

Samling 09.45 på resecentrum, bussen avgår 10.06. Hemresa från hpl. Hedbotten 15.50 och är åter till Kristinehamns resecentrum 16.03.

Datum: 6 maj, 17 juni, 12 augusti, 2 september

Denna heldagsutflykt arrangeras av turistbyrån och kostar 695 SEK per person inkl mat, guide och transporter. Boka på ticketmaster.se (serviceavgift tillkommer).

Stigen mot Norsbäcken
Stigen mot Norsbäcken
Niklasdam
Fika vid Niklasdamm
Information vid Eskiltorp
Information vid Eskiltorp
Järnleden, Ljustjärn
Lunchpaus vid Ljustjärn